HILLBILLY – DEVILS & DEMONS

Artiest info
Website
facebook
 

Met de verzamelplaat “Hallowscream! 2 – Horrors Of The Black Museum” hadden we nog maar pas een album met 28 liedjes uit de wereld van de rockmuziek tijdens de periode 1954 tot 1963 aan u voor te stellen. Maar samensteller Dee Jay Mark Armstrong van ‘Atomicat Records’ had ook nog een ander muziekgenre op het oog als bron voor het vinden van ‘horror’-liedjes, met name de wereld van de ‘Hillbilly’-muziek.

Ook voor die verzamelaar “Hillbilly - Devils & Demons” diepte hij opnieuw 28 liedjes op uit het rijke muziekarchief van de periode 1949 tot 1963. De demonen die in deze songs worden bezongen kunnen duivels en geesten zijn maar ook andere horror-veroorzakers zoals vernietigende drugs- of alcoholverslaving. Zelfs destructieve liefdesverhalen dienden als inspiratiebron voor een paar liedjes op dit album.

Misschien moeten we eerst nog even verduidelijken waar de benaming ‘hillbilly’ vandaan komt. Het is een pejoratieve term die in Amerika gebruikt wordt om armere en lager opgeleide personen uit het Appalachengebied aan te duiden, indertijd voornamelijk bestaande uit Schotse en Duitse immigranten. Die onder deze definitie vallende populatie werd later verder uitgebreid tot dezelfde minder begoede mensen uit andere Amerikaanse heuvelachtige plattelandsgebieden.

Het ‘hillbilly’-muziekgenre wordt voornamelijk vertolkt door artiesten uit deze rurale regio’s. Een aantal bekende namen die opduiken op de tracklijst van deze plaat zijn Jimmie Dale, Pee Wee King, Lefty Frizzell, George Jones en ‘The Louvin Brothers’. Op de twee audiovideo’s bij deze recensie kunt u luisteren naar ‘Pee Wee King & His Golden West Cowboys’ die de song “The Ghost And Honest Joe” brengen, gevolgd door countrylegende George Jones met het nummer “Take The Devil Out Of Me”.

Een interessant gegeven bij deze plaat is dat u op de binnenzijde van het hoesje kunt lezen hoe, waar en wanneer elk individueel nummer tot stand is gekomen. Een aantal keren gaat het hier ook over liedjes die later in andere versies door andere artiesten werden opgenomen, iets wat in de jaren ’50 en ’60 wel vaker gebeurde. Voor een nieuwe les in muziekgeschiedenis verwijzen we u dan ook graag naar deze nieuwste release “Hillbilly - Devils & Demons” van ‘Atomicat Records’.

(valsam)